onsdag 21 januari 2009

IMDB top 250 #8


Nu är vi framme på nummer 8 på denna fascinerande lista nämligen Gökboet.#8:
Gökboet
Regi: Milos Forman
År: 1975

Filmen handlar om Randle P. McMurphy, en brottsling som hellre sitter på ett mentalsjukhus än ett fängelse och därför spelar psysiskt sjuk. Hans sätt att uppföra sig mot personalen smittar fort av sig på de andra patienterna och han tänker inte tolerera att människor nerdrogade ska smyga omkring i sina morgonrockar när det pågår ett basebollsslutspel utanför murarna!

Första gången jag hörde talas om filmen Gökboet tyckte jag inte alls att det verkade vara något för mig, men sen så slog det mig att det nog kan vara intressant med en film som utspelar sig på ett mentalsjukhus och efter att ha hört från ett antal personer att det var en riktigt bra film hade jag väldigt höga förväntningar när jag satte på filmen. Jag har aldrig riktigt sett någon film med Jack Nicholson innan som jag verkligen tyckte var bra, så jag hoppades att detta skulle bli den första. Filmen börjar underbart och det dröjjer inte många sekunder innan jag skrattar åt Jack Nicholson som spelar otroligt bra. Även fast det är en seriös film som är väldigt bra som gripande film också men jag uppskattar den nästan mer som en komedi då framförallt Danny DeVitos roll är sjukt rolig. Alla skådespelarna i Gökboet är underbara och ännu en som är värd att nämna är Louise Fletcher som spelar sin roll som sköterskan Mildred Ratched riktigt bra. Musiken är lite tveksam men ändå helt okej.

Jag tycker helt enkelt att Gökboet är en riktigt bra och verklighetstrogen film som absolut förtjänar sin plats på listan.


IMDB betyg: 8,8
Mitt betyg: 8,1
IMDB placering: 7
Värd sin plats på listan?Ohja!

2 kommentarer: