måndag 26 januari 2009

IMDB top 250 #10

Nu är jag uppe på #10 och det betyder att det bara är 240 filmer kvar nu! Filmen idag är 12 Angry Men.

#10: 12 Angry Men
Regi: Sidney Lumet
År: 1957

Filmen handlar om 12 jurymedlemmar som ska bestämma om en 18 årig pojke ska dömas till döden för att ha dödat sin pappa. 11 stycken är övertygade att han gjort det medan den 12:e personen är mer tveksam. Han försöker därför övertala de andra och ger tankar om varför han tror att pojken är oskyldig.

En film som utspelar sig i samma rum genom nästan hela filmen och förs vidare genom endast dialoger, låter det kul? Njae. Är det kul? Ohja.
12 Angry Men är en av de bästa filmerna på listan hitils men lyckas ändå inte slå sig in i täten tillsammans med Pulp Fiction och The Dark Knight. Varför inte det? Jo, jag har förmodligen något emot svartvitt. Jag tycker att allt blir mycket tråkigare och sänker därför betyget trots att de här inte kan, som de kunde i Schindler's list, använda sig utav färg. Det sänks dock inte mycket alls för den här filmen då den faktist är riktigt bra. Visst, den blir tråkig ibland men mestadels av filmen sitter jag nästan fastklistrad i filmen och vägrar släppa blicken därifrån. Det känns som att jag är inne i filmen och faktist sitter med vid bordet där de är, med undantaget att jag är tyst genom hela filmen. Skådespelarna är urgrymma och bäst av alla är Lee J. Cobb som spelar Jurymedlem 3. Han spelar en person som vägrar tro att pojken är oskyldig och kommer med både bra och dåliga argument. Han står för den mesta av humorn i filmen men även de andra skojar till det ibland. Handligen är faktiskt, fast man tror annat, riktigt bra och man fastnar fort i filmen.
IMDB betyg: 8,8
Mitt betyg: 9,2
IMDB placering: 10
Värd sin plats på listan? Verkligen, högre kanske ?

2 kommentarer:

  1. härligt att du tyckte den var bra!
    ja svartvitt kan vara svårt till en början, du kommer över det så småningom, sen lyckas du att se filmerna utan att tänka på att det inte är några färger :D

    SvaraRadera
  2. blir nog lättare för dig om jag är hemma ett tag sen också. fick ju inte praktik i växjö. så då kan vi se alla filmer tillsammans :P

    SvaraRadera