tisdag 20 januari 2009

IMDB top 250 #7

Nummer 7 på listan är filmen Schindler's List. Som ni kanske märkt har recensionen dröjt
väldigt länge och den kom inte ens, som jag lovade under fredagen utan det dröjde ända tills igår innan jag såg den. I följande text kommer ni få se om jag gjorde rätt eller fel som väntade såpass länge.


#7: Schindler's list
regi: Steven Spielberg
år: 1993Filmen handlar om Oskar Schindler, en medlem av nazist partiet. Oskar var en riktig kvinnokarl och en riktigt framgångsrik affärsman som mutade sig till mycket av framgången han fick. När han bestämmer sig för att öppna en fabrik för grytor anställer han judar för att de arbetade gratis för att på så sätt undslippa koncentrationsläger. Men under filmens gång ändras han mer och mer och står tillslut på judarnas sida. Detta är en sann historia.


Jag har som ni kanske har märkt dragit mig väldigt länge för att se denna filmen då jag vanligtvis inte gillar andra världskriget eller svartvitt. Det sista har jag dock märkt att jag nu längre inte bryr mig om så mycket. Men så tillslut bestämde jag mig igår för att se den. I början tyckte jag inte alls om filmen då jag tyckte att det inte hände någonting, men det visade sig att den skulle, aldrig riktigt komma igång men ändå bli en bra film. Schindler's list är en väldigt gripande film som visar väldigt bra hur judarna hade det och gör att jag, fast jag inte ens var född under kriget, får skuldkänslor eftersom jag har det så bra själv. Filmen är som sagt svartvit trots att den är inspelade 1993, men den är väldigt snyggt gjord. Bland annat så kommer det under filmens gång en flicka som har en röd klänning något som ser riktigt snyggt ut bland allt det svartvita. När man ser ljus nära märker man också att lågorna har färg. Soundtracket är inget minnesvärt och om jag tänker efter nu minns jag inte ens någon musik, men om det nu finns är det alltså vare sig bra eller dåligt då jag inte kommer ihåg det.
Skådespelarna är bra i filmen och jag gillar framförallt Liam Neesons tolkning av Oskar Schindler.
IMDB betyg: 8,8
Mitt betyg: 7,2
IMDB placering: 7
Värd sin plats på listan?Nja, längre ner.

2 kommentarer:

  1. Gött att du inte tyckte att den var allt för dålig i alla fall :)
    Nu står Gökboet på tur då, den tror jag att du kommer gilla även fast den också kan vara ganska så långsam ibland.

    SvaraRadera
  2. Hittade hit av lite googlande. Har aldrig fattat det där med den röda flickan. Varför får han upp ögonen för just henne? Kan du svara på det? Jag har aldrig riktigt fattat det. Såg den sist för 10 år sen och undrade samma sak då.

    // Mickan

    SvaraRadera